För att trivas med livet är det allra viktigaste att man mår bra och har en god hälsa. En av de viktigaste, faktorerna om man vill uppnå en bra hälsa är att äta rätt. Tvärtemot vad många tror handlar det inte om att äta groddar sju dagar i veckan och bara dricka vatten. Faktum är att det faktiskt finns fantastisk mycket god mat som dessutom är hälsosam. Här kommer några tips på hur man äter både gott och hälsosamt på samma gång.

Fruits

Frukt och grönt

Frukt och grönsaker är något som är mycket bra när det kommer till att uppnå en bra hälsa. Enligt Livsmedelsverkets rekommendation bör man äta ett halvt kilo frukt och grönt per dag. Detta kanske låter mycket, men faktum är att det faktiskt inte är så svårt att uppnå. Ett bra tips kan vara att äta en stor morot varje dag till lunch, gärna riven, och vips har man fått i sig uppemot 250 gram. Lägg sedan till ett äpple eller en banan på eftermiddagen samt en skivad tomat på kvällsmackan så är man om inte uppe i ett halvt kilo så åtminstone nära.

Skippa biffen

Under de senaste åren har alltför rapporter kommit om att alltför mycket kött inte är hälsosamt för kroppen. Frågan man bör ställa sig är om man verkligen måste äta så mycket kött, det finns ju så mycket annat gott som dessutom är mycket mer hälsosamt. Genom att välja bort köttet gör man även en insats för miljön eftersom produktionen av just kött konsumerar väldigt stora resurser.

Ett bra tips om man inte vill bli helvegan är att välja bort biffen till förmån för till exempel fisk eller fågel. Framför allt fisk innehåller många nyttiga näringsämnen. Fet fisk, som lax och makrill, är till exempel rik på Omega-3-fetter.

Rekommenderade artiklar