Hudtyp är en väldigt viktig fråga som egentligen alla borde ha koll på. Om du inte vet vilken hudtyp du har löper du alltid risken att använda produkter som inte var menad för dig. Och det kan i värsta fall ge exakta motsatsen till vad du försöker åstadkomma.

Att ta reda på vilken hudtyp du har är första steget mot att kunna köpa rätt. Och du kan göra detta genom att först tvätta huden ordentligt, gärna två gånger om du tvättar smink eller liknande produkter. Låt sedan huden torka ordentligt och både titta och känn sedan på huden. Vänta några timmar och både titta och känn efter igen.

Den vanligaste hudtypen är något man kallar för blandhud. Det betyder att du kan ha fet hud på vissa områden medan andra är normal eller kanske till och med torr. Av denna anledning bör du alltid känna efter på flera områden. Kinderna, hakan, pannan samt på och kring näsan är alla områden du borde testa. Prova gärna tryck en bit papper mot huden och se hur det ser ut efteråt:

  • Får du inga fläckar alls på papperet kan du ha torr hud. Den kommer också kännas stram och stel i någon utsträckning. Men den kan fortfarande se lätt glansig ut.
  • Om papperet blir väldigt synligt fläckigt istället har du mest troligt fet hud. Den ser troligtvis också glansig ut, men är mer följsam och mjuk än torr hud.
  • Blir pappret endast lätt fläckigt, kanske knappt så du märker av det först, kan du mycket väl ha normal hud.

 

Rekommenderade artiklar