Nästan alla har nog haft ett eller annat problem med sina ben, det är ett mycket vanligt problem hos en stor andel av befolkningen. Men det finns både sätt att förhindra och att lindra många problem.

10425404-acute-painEtt vanligt symptom många har är svullnad i benen, detta kan orsakas av olika problem, vanligast bland dessa är långvarigt stående och övervikt. Många upplever även svullnad i benen efter längre flygturer, och det finns även kvinnor som får svullna ben i samband med menstruationen.

Svullnader i ben och fötter kan också uppstå under graviditet, men om svullnaderna är ovanligt stora bör man omedelbart söka vård, då detta kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Kan man inte hitta någon förklaring till svullnader i ben eller fötter, är det potentiellt tecken på hjärt-, njur-, eller leversvikt.

Det finns även sjukdomar som orsakar svullnader i både ben och fötter. Ödem är en sådan sjukdom, och svullnad uppstår då genom att vätska samlas i benets vävnad. Ödem är kroniskt tillstånd och kan tyvärr inte botas, men man kan behandla dem. Man kan lindra många problem själv genom att lägga sig ned med benen upphöjda med hjälp av, till exempel, ett par kuddar. Att ta en promenad kan också hjälpa, då man rör på benen så pumpas blodet tillbaka till hjärtat. Övervikt minskar blodflödet i kroppen, så om man är överviktig kan viktnedgång även hjälpa att lindra svullnader.

En annan sak som även kan lindra svullnader i benen är stödstrumpor. På Internet kan du hitta ett bra urval av stödstrumpor för både män och kvinnor, och i varierande färger och mönster. Man tar på sig dem på morgonen så hjälper stödstrumporna blodcirkulationen, hjärtat kan lättare pumpa upp blodet från benen. Skulle man misstänka att sina svullnader inte har någon tydlig orsak, kan man alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för både råd och tips.

Rekommenderade artiklar