I Uppsala finns alla möjligheter du kan tänka dig om du är intresserad av att spela någon sport eller utöva någon individuell idrott. I staden finns flertalet olika klubbar och föreningar att vara medlem i. Är du ung och student så finns dessutom kårer och nationers egna små idrottsföreningar att vara med i. 

Klubbar/Föreningar

Några av de mest framstående klubbarna i Uppsala ser du här nedanför.IK Sirius – Sirius är en anrik klubb, bildad 1907 i området Svartbäcken, då under namnet IK Spurt, senare IK Svartbäcken innan det nuvarande namnet antogs. Man har idag verksamhet i fotboll, innebandy och bandy. Tidigare hade man även friidrottsverksamhet.Uppsala 86ers – 1986 bildades Uppsala 86ers, som därmed är Sveriges nu äldsta klubb inom amerikansk fotboll. Efter en storhetstid med svenska mästerskapstitlar under början av 1990-talet så har det gått lite som en bergochdalbana för klubben. Men sedan 2012 spelar klubben i den svenska högstadivisionen igen.Storvreta IBK – Storvreta IBK som bildades 1989, är en av Sveriges största innebandyklubbar.  Förutom att man arrangerar världens största innebandyturnering, så har man förutom ungdomsverksamheten ett damlag som spelar i division 2, och ett herrlag som spelar i den svenska superligan. Framgångsmässigt så har herrlaget de senaste åren varit i dominerande position och vann från säsongen 2009-2010 SM-guldet tre år i följd, innan Falun säsongen 2012/2013 bröt sviten.

Idrottsplatser/idrottshallar

Studenternas IP – Studenternas idrottsplats har funnits verksam sedan 1909 och är framförallt känd för att under många år ha stått arrangör för bandyfinalen som spelas i mars. Sedan 2013 har dock detta flyttats till nybyggda Friends Arena i Solna. Idag består anläggningen av två fullstora isbanor för bandy på den delen som kallas för vinterarenan, samt en sommararena där en fotbollplan och en friidrottsanläggning finns. I anslutning finns även en tennisbana. Studenternas ligger centralt i staden, på gångavstånd från tågstationen.Fyrishov – Fyris är en sportanläggning i Svartbäcken där du kan ägna dig åt flertalet olika idrotter i de olika sporthallarna. Det står som hemmaplan för en rad elitlag i olika sporter, bland annat Storvreta IBK. Här finns även ett äventyrsbad att besöka.Uppsala Arena – Uppsala Arena är en anläggning som avses ersätta den gamla hockeyanläggningen vid Gränby, som byggdes 1972. Det är dock en multiarena som, förutom hemmaplan åt hockeylaget Almtuna IS, kommer att kunna användas som både konsertarena, för konferenser och för andra idrotter än ishockey. Bygget startade 2011 och beräknas stå färdigt omkring 2014/2015.Läs mer om sport i både Uppsala och i resten av världen på Svenskaspelare.com.

Rekommenderade artiklar