Ser det ut som du varit vaken flera nätter i sträck? Eller ser det ut som du går på droger och får underliga blickar när du lämnar hemmet? Kliar det och är irriterat i ögonen? 

Röda ögon kan drabba vem som helst. Ögonen är ett otroligt känsligt organ som vi sällan tänker på att skydda på samma sätt som andra känsliga saker, såsom våra händer eller tunga. Röda ögon är oftast ett övergående besvär: det går alltså över av sig själv och brukar inte kräva sjukvård utom i nödfall.

Man kan få röda ögon om man får skräp i dem. Det första man ska göra är att skölja ögonen rikligt med vatten och se om irritationen lägger sig. Alternativ kan man behöva uppsöka sjukhuset om man fått glassplitter eller andra skadliga ämnen i ögonen. En sak man kan tänka på är att bära solglasögon eller glasögon med eller utan styrka när det är blåsigt.

Ibland är ögonen helt enkelt torra. Jobbar man på kontor är det väldigt lätt att man får torra och irriterade ögon. En dator tvingar blicken att höjas betydligt mer än om vi läser ett papper på skrivbordet. Det gör att vi kan bli bländade av lampor och sken från fönstren. Ögonen blir också tvungna att fokusera väldigt intensivt för att hela tiden kunde tyda bildskärmen, vilket kommer att göra ögonen väldigt trötta i längden. Har man ett kontorsjobb kommer man dock inte undan datorerna. Då kan det vara bra att köpa ögondroppar som hjälper till att hålla ögonen fuktiga hela dagen samt motverkar rödheten.

En annan lösning kan vara en synundersökning. Har man underliggande synfel som ögonen kompenserar kommer man inte märka att man egentligen ser dåligt. De enda symptomen kan vara extremt trötta, torra ögon och saker som huvudvärk och stel nacke. Att få glasögon eller linser som korrigerar synfelet kan hjälpa att motverka röda ögon samt kringliggande besvär.

Rekommenderade artiklar