För att må bra krävs det att kropp och sinne är i balans. Att man känner att kroppen fungerar och är i bra form, att sinnet känns lugnt och att man är tillfreds med livet. Ibland är det inte alltid så att allt är bra, man känner att något är fel, men vet inte riktigt orsaken. Då kan det vara bra att stanna upp och reflektera över sitt liv och sin vardag för att se vart problemet sitter. 

Fakta i texten är hämtad från nyinsikt.se.

Terapi

Ibland kan man utsättas för en kris man inte kan ta sig ur på egen hand, eller är det så att man successivt mår sämre men inte riktigt vet vart problemet grundar sig från. Då kan det ibland vara bra att gå till en professionell person, en terapeut för att få hjälp att komma vidare. Vissa är inte vara att gå till en terapeut, kanske har de förutfattade meningar eller har haft en yttre påverka på att det är något negativt att besöka en terapeut. Så är det inte. Genom att besöka en terapeut kan man få hjälp till personlig utveckling, lära känna sig själv bättre och lyssna på de signaler kroppen ger. En terapeut kan hjälpa dig att komma ett steg längre i din personliga utveckling.

Första gången

Det första mötet hos en terapeut kan vara ganska pirrigt. Du ska träffa en person du inte mött tidigare och berätta om dig själv på ett plan du kanske inte gjort för någon tidigare. Det är därför viktigt att du känner ett förtroende för din terapeut och känner att du trivs i dennes sällskap. Första mötet brukar mycket bygga på att lära känna varandra lite bättre och att ge terapeuten en bild över dina problem och din livssituation. Det är viktigt att du känner ett förtroende för din terapeut. Låt det ta den tid som behövs för att ni ska lära känna varandra.

Målet med samtalsterapi

Målet med samtalsterapi är att få hjälp att identifiera problem och behov hos en patient och hjälpa denne att komma vidare. Oftast kan en person själv sitta på svaren på sina problem utan att veta om det, vilket terapeuten hjälper till att ta fram. Vid samtalsterapi gäller det inte bara att tänka utan också att lära sig att känna hur olika situationer känns i kroppen. Kroppen är ett fantastiskt verktyg som brukar signalera om något är fel eller bör göras annorlunda. Begreppet ”att gå på magkänslan” stämmer i mångt och mycket och gäller det att lära sig att lyssna på kroppens signaler.

Lär dig handskas med situationen

Vid samtalsterapi får du hjälp att ta dig igenom svåra tankar och känslor och lära dig hur du ska handskas med dina problem. Samtalsterapi leder till personlig utveckling och fungerar som ett bra verktyg för att lära dig att handskas med motgångar och negativa saker på ett bra sätt. För varje gång som du får tid för dina samtal så kommer du att lära dig saker och ting om dig själv och hur du ska hantera din situation. Du själv känner dig bäst men din samtalsterapeut har en erfarenhet som du inte har och det är att lyssna på det du har att säga.

Rekommenderade artiklar