Det faktum att rökning dödar är bekant hos de allra flesta, och de flesta har börjat inse hur skadligt det faktiskt är att röka. Många av dagens rökare delar samma mål, nämligen att bli rökfria. Detta är dock lättare sagt än gjort eftersom rökning lätt skapar ett starkt beroende, som kan vara mycket svårt att bli av med. Som tur är finns det idag en hel del effektiva hjälpmedel för att öka chanserna att bli rökfri.

Det är nikotinet i cigaretterna som gör att man blir beroende av att röka. Kroppen vänjer sig vid att hela tiden få en viss mängd nikotin, och när man sedan försöker sluta röka kan man därför uppleva olika typer av obehag, det vill säga det som kallas abstinensbesvär. De mest använda läkemedlen för de som vill sluta röka är därför olika typer av läkemedel som innehåller nikotin. De gör att kroppen får i sig nikotin som den är van med, och därmed lindras abstinensbesvären vilket signifikant ökar chanserna att lyckas bli rökfri. De typerna av läkemedel finns i en mängd olika varianter, bland annat som plåster, sugtabletter och tuggummi.

Det finns också ett annat alternativ för den som vill sluta röka. Det är nämligen elektroniska cigaretter, e-cigaretter. De ser ut precis som vanliga cigaretter, men med en viktig skillnad. De innehåller inga gifter eller skadliga ämnen. De fungerar på ett sådant sätt att de innehåller en vätska som när man använder den blir till ånga. Vätskan är smaksatt och finns i en rad olika smaker, bland annat vanlig traditionell tobakssmak. Det går alltså att göra användandet av e-cigaretter till en i det närmaste likadan upplevelse som det är att röka vanliga cigaretter som innehåller tobak. E-cigaretter finns i regel både med eller utan nikotin och är därför kanske ett av de bästa hjälpmedlen för att bli rökfri.

Rekommenderade artiklar