Många av dagens arbeten är väldigt monotona och sköts stillasittande eller -stående, vilket kan leda till smärta i rygg, nacke och axlar. Men det är inte bara fysiska faktorer som kan orsaka dessa smärtor, utan även sociala och psykologiska faktorer spelar in. För att kunna åtgärda eller förebygga ryggsmärtor måste man först veta vad det är som orsakar smärtorna. En vanlig orsak är att man arbetar och rör sig på fel sätt eller att man har en dålig hållning.

Det sägs var femte person i Sverige drabbas av ryggsmärtor varje år och tyvärr hittar man inte alltid orsaken till deras smärtor. Vanliga ryggskador som man kan råka ut för är bland annat muskelsträckning, diskbråck, diskprotrusion, spinal stenos och kollapsad kota. Dessa skador går att upptäcka med hjälp av röntgen, magnetröntgen eller datortomografi så tveka inte att söka hjälp om du har starka smärtor i din rygg.

Oavsett om du känner till orsaken till dina smärtor eller inte så kan det vara bra att uppsöka en utbildad och erfaren person som kan lindra dina smärtor. Exempel på professionella yrkeskunniga personer som kan hjälpa dig är massörer och naprapater.

Massörer arbetar med att mjuka upp spända muskler i din kropp. Under en massage ökar både blodcirkulationen och lymfcirkulationen i din kropp och behandlingen har lugnande och avslappnande effekt på hela kroppen. Massage motverkar dessutom stress och spänningar som kan vara orsaker till de smärtor du har i rygg, nacke och axlar. Genom att gå på massage regelbundet kan du förebygga allvarligare skador i din kropp.

På ett naprapatbesök får du först genomgå en grundlig undersökning av både muskler och leder. Är du i behov av en naprapat kan du kolla på naprapatiska.se, ett företag med hela 40 kliniker i Sverige och Norge, med lång erfarenhet och kunnig personal. Naprapatens uppgift är att genom undersökningen identifiera ditt problem för att sedan kunna behandla det med rätta metoder. Exempel på metoder som utbildade naprapater behärskar är bland annat justering av stela leder, akupunktur och triggerpunktsbehandling. Din naprapat kommer också med goda råd och tips om hur du äter och rör dig rätt.

Rekommenderade artiklar