Det är inte lätt att veta vad som är bra när vi handlar hälsokost. Utöver vitaminer och mineraler finns det mängder med preparat som ska vara bra för diverse olika åkommor. Många preparat har också en bra effekt. Men om vi inte kontrollerar ordentligt vad preparaten innehåller kanske vi får i oss för mycket av vissa substanser. Om vi dessutom äter vanliga mediciner blir det ännu viktigare att kontrollera innehållet.

Massor av lingon

Hälsokostpreparat har inte alls samma krav på kontroll på sig som godkända mediciner har. De har inte heller utsatts för samma prövning. Kontrollera alltid på nätet vilka substanser som ingår i det du har handlat på hälsokosten. Ofta är det tillverkaren själv som har skrivit de sidor som du hittar under preparatets namn så du bör också kontrollera de ingående substanserna var för sig.

Det finns en del onödiga produkter. Om du köper ett dyrt preparat för att få tjockare hår kan du upptäcka att det mesta av innehållet redan finns i den multivitamin du tar varje dag.

Måltidsbarer som innehåller extra protein är kanske goda men dyra. Om du istället äter en frukt och några nötter får du i dig det du behöver till en betydligt billigare kostnad. Du slipper också eventuella tillsatser.

Om du vet med dig att du slarvar med maten kan det vara klokt att ta en multivitamin varje dag. C-vitamin och vitlökskapslar är också sådant som du kan äta utan risk. Om du är lite till åren kan du må bra av ett tillskott av Q10. Det är ett antioxidant som kroppen själv tillverkar men som vi blir sämre på att göra med åldern.

Ät lingon. De är lika bra; om inte bättre än hälsokostens superbär.

Rekommenderade artiklar