Det känns bra att vara förälskad. Det kan de flesta vittna om. Den där känslan av fjärilar i magen och blossande kinder. Vad kanske inte alla vet däremot är att kärlek mer än känns bra – det gör bra.

Förälskade

Kärlek känns bra

Oxytocin är en signalsubstans som får oss att känna oss lugna och avkopplade. Det minskar aggressioner, ångest och stress. Dopamin brukar, ganska korrekt, kallas för kroppens glädjesubstans. Dopamin är ämnet som gör att vi känner oss nöjda och glada. Det skapar en känsla av tillfredsställelse. Båda dessa ämnen utsöndras i överflöd när man är kär. Varför man mår bra när man är kär är alltså inget mysterium.

Kärlek gör bra

Kärlek leder enligt studier till färre doktorsbesök och färre förkylningar. Människor som är kära har lägre blodtryck och mindre ångest. De hanterar stress bättre, är mer sällan deprimerade och har mer sällan ett drogmissbruk. De känner till och med mindre smärta och läker dessutom snabbare. Och som om det inte var nog så lever de både längre och lyckligare liv.

Hur hittar du kärleken?

Så vad ska man då göra om man inte har någon att vara kär i? Vad gör man som singel för att hitta den rätte? Kärleken är omöjlig att förutse och svårare än så att styra. Men det går att öka sina chanser. Enligt en studie som Sifo gjorde 2010 träffas majoriteten av par idag på dejtingsidor som till exempel www.singel-dejting.se. För den som är på jakt efter kärleken kan singel dejting alltså vara ett bra alternativ till att ragga på krogen.

Kärleken till din partner är alltså ett fantastiskt sätt att förebygga ohälsa. Det är både enkelt och härligt att älska någon. Men kärleken är så klart mer än så. Man blir inte kär för att undvika hjärtsjukdomar och få färre förkylningar. Utan kärleken i sig ger oss en fantastisk känsla som vi kan leva länge på.

Rekommenderade artiklar