Både kvällstidningar, magasin och tv-program berättar ofta om mängder av olika dieter och kurer man kan gå för att må bättre. Det är viktminskningsprogram likväl som yogaövningar för att hitta sin inre balans. Att följa dessa steg-för-steg övningar kan vara bra för många men ofta räcker det med sunt förnuft för att förändra sin livsstil till det bättre.

Första steget handlar om att äta rätt. Med mer grönsaker och frukt och mindre kött, socker och fett skulle många svenskar kunna känna en radikal förändring bara inom någon månad. Det behöver inte vara stora steg man tar men genom att kartlägga vad man stoppar i sig under en vecka är det lätt att se var de stora snedstegen tas. Kanske skulle ett steg vara att laga matlådor själv istället för att äta ute på jobbet?

Andra steget handlar om att motionera tillräckligt. Här skyller många på tids- och motivationsbrist. Men det handlar inte om att man över en natt ska bli elitidrottsman. Inte ens att man ska träna en gång i veckan. Det handlar istället om att ta den vardagsmotion man kan få. Att gå av en hållplats tidigare när man åker buss. Att cykla till jobbet och ta trapporna istället för hissen. Enkla steg som gör stor skillnad i längden.

Det tredje steget är att lägga bort sådant som förstör kroppen d.v.s. alkohol och tobak, så som rökning. I små mängder skadar inte alkohol men när det gäller tobak är det gifter som förstör kroppen redan vid mycket liten användning. Dessutom är både alkohol och tobak boroendeframkallande vilket gör att mängden snabbt ökas.

Detta var tre punkter som alla kan förändra för att må bättre. Det låter enkelt men även att ta första steget kan vara mycket svårt. Ett tips är att ge sig själv belöning om man klarar av små delmål så som att gå på bio eller köpa något man länge velat ha.

Rekommenderade artiklar