Vad kännetecknar en hälsosam livsstil? Det är inte lätt att svara frågan exakt. Det finns dock faktorer som i princip alla är överens om. Det finns vissa saker som man bör göra och det andra som man bör undvika. Följer man några av dessa råd kan man vara på god väg mot en hälsosammare livsstil.

Det gör ditt liv hälsosamt!

Låt oss börja med det som man bör göra. Maten är en viktig faktor som man bör tänka på. Det är en vetenskap i sig att lära sig äta rätt. Om du äter tre till fyra gånger om dagen, följer vissa riktlinjer gällande kaloriintag och ser till att äta ekologisk hemlagad mat är du redan på god väg mot en livsstil som är betydligt hälsosammare. Dricker du dessutom vatten – en liter eller mer om dagen – är det riktigt bra. Komplettera god och varierad kost med att se till att sova gott och länge. Minst åtta timmars sömn gör dig betydligt friskare. Det finns dock vissa källor som påstår att så inte riktigt är fallet.

Träna inte för mycket och se till att koppla av

Förutom mat och sömn är träning viktigt. Det behöver dock inte vara fyra styrketräningspass i veckan eller en joggingrunda varje dag. Det räcker med en halvtimmes aktivitet tre gånger i veckan. Se till att inte träna för mycket. Då kan skaderisken öka vilket i sin tur kan innebära läkemedel och operationer om du har otur. Ett sista tips är att ta det lugnt när det behövs. Avkoppling är ett välförtjänt måste i dagens stressiga samhälle. Unna dig några timmars avkoppling varje vecka där du gör exakt det du älskar utan at bli störd. Det kan vara allt möjligt från spabesök till fågelskådning.

Undvik det om du vill vara frisk

Vad är det man inte bör göra? Den listan behöver inte heller vara lång. För att förbli frisk bör du inte röka, dricka för mycket alkohol, ta droger eller vistas i förorenad luft. De sistnämnda är kardinalregler. Ett tips är dessutom att besöka läkaren för en hälsokontroll varje år – så att du snabbt kan få veta om det är något fel och omedelbart vidta åtgärder. Vissa gör en hälsokontroll av sin katt varje år, men glömmer sig själva vilket är svårt att förstå.

Rekommenderade artiklar