Du som har ett intresse för hälsa och hälsosam mat har säkert inte undgått att höra talas om matcha. Men vad är det egentligen? Matcha är en produkt som tillverkas av teplantan precis som svart och grönt te. Men där tar likheterna mellan de olika tesorterna slut. Det börjar redan med produktionen av matcha som följer en detaljerad och anrik process. Här används endast de yngsta och finaste tebladen.

Näringstätt med flera hälsofördelar

Medan svart och grönt te som bekant är ett avkok på tebuskens blad så består matcha istället av hela blad som har pulvriserats. Detta görs traditionellt med stora granitblock. Genom att hela tebladet konsumeras får du i dig betydligt större mängder av näringsämnen än vad som gäller för en kopp grönt te. Bland matchans påstådda hälsoeffekter finns bland annat en kombination av uppiggande och lugnande egenskaper.

En mångsidig ingrediens

Förutom att vara rikt på bland annat antioxidanter är matcha även en mångsidig ingrediens inom matlagning. Som ett alternativ till den rena matchabrygden kan du till exempel göra en variant med någon typ av mjölk eller ”vegansk mjölkdryck”. Dessutom gör sig matcha väldigt bra i kombination med mörk choklad. Ett tips är att exempelvis inkludera den i praliner och brownies. Själva råvaran säljs bland annat i onlinebutiken Fillinmatcha.com.

Rekommenderade artiklar