Kost är inte ett enkelt område. Det finns en mängd artiklar man kan läsa idag som tar upp hälsofördelar med både det ena och det andra livsmedlet. Skulle man försöka äta allt som dessa förespråkar skulle nog ens tallrik se ganska underlig ut. Men så var börjar man egentligen?

Det första man ska tänka på är att äta balanserat; en enformig kost är i längden inte bra för oss, även om det man faktiskt äter kanske är väldigt nyttigt i något avseende. Saken är dock den att man kan inte säga rakt av vad som är en balanserad kost för alla människor. Behovet av näringsämnen, vitaminer och mineraler kan vara ganska annorlunda beroende på vem det handlar om. Faktorer som ålder och kön spelar roll, men även om man röker, tränar regelbundet, äter någon typ av medicin, och så vidare. Ett säkert val är dock att försöka äta mer grönsaker.

Som om inte alla de ovanstående faktorerna gjorde det problematiskt nog att välja en bra kost. Somliga personer kan även lida av sjukdomar som försvårar detta ytterligare. Som tur är finns det åtminstone för dessa personer hjälp att få. En dietist i Stockholm säger bland annat att de kan hjälpa med problem som IBS, allergier, högt blodtryck och diabetes, alla av vilka kan ha stora implikationer för vilken typ av kost man faktiskt kan hålla.

Vi har även en hel del information om vad vi verkligen bör äta mindre av idag. Längst upp på denna lista hittar vi så klart socker. Vilket mest troligt inte kommer som en förvåning för någon. Socker är en energikälla som har spelat väldigt stor roll i människans historia, men det var väldigt länge något som vi fick tag på i extremt begränsade mängder. Idag har vi dock tillgång till otroligt många produkter som innehåller socker, men vår evolutionärt betingade dragning till detta är lika starkt som det alltid varit, kanske till och mer starkare.

Rekommenderade artiklar